Alliance Gastronomique: eigen opleidingsprogramma voor keuken en bediening

Bron: Misset Horeca

De Alliance Gastronomique heeft tijdens de aftrap van het 50-jarig jubileum bekend gemaakt dat de club van 37 toonaangevende restaurants, waaronder De Librije, De Treeswijkhoeve, Fred en Aan de Poel, gaat starten met een eigen Alliance College. ‘Daarnaast willen we de jeugd de garantie geven dat ze voor een bepaalde periode bij een van onze leden aan de slag kunnen.’ De restaurantvereniging verwacht voor het einde van dit jaar de eerste colleges gegeven te hebben.  Het doel is jonge mensen boeien, binden en behouden.

Voor een officiële erkenning van onderdelen van het Alliance College is de restaurantvereniging in gesprek met SVH. Dit laat Marc van Gulick weten aan Misset Horeca.

Van Gulick is voorzitter van de van de Alliance Gastronomique waarvan  37 Nederlandse en Belgische restaurants lid zijn. ‘De afgelopen vijftig jaar zijn in onze bedrijven natuurlijk al ontzettend veel jonge mensen opgeleid. In alle disciplines. Nu geven we er iets meer structuur aan. Om mensen de binden, te boeien en te behouden voor onze club. Want die overspannen arbeidsmarkt, die voelen we steeds beter.’

‘2500 chefs opgeleid’

Gulick schat dat de club de afgelopen 50 jaar al zo’n 2500 chefs heeft opgeleid in haar keukens. Tel daarbij een veelvoud van gastheren en gastdames bij en we zijn al een gedegen opleidingsinstituut. Nu gaan we formeel schakelen. Ook gaan nu al medewerkers vaak van het ene naar het andere Alliance-bedrijf. ‘Ook daar willen we iets meer structuur aan geven zodat we jonge mensen ook zekerheid kunnen bieden.’

 

Om de plannen vorm te geven, heeft de Alliance een commissie in het leven geroepen die bestaat uit Peter Postma van Kaatje bij de Sluis, Emmy Stoel van het Okura Hotel, Onno Kokmeijer van Ciel Bleu (in het Okura) en  Xavier Giesen van sterrestaurant Bolenius. ‘Noem het workshops, noem het college’s. Het gaat om opleiden. De Alliance heeft zo veel kennis in huis, binnen alle disciplines. Het wordt praktijkgericht onderwijs op een hoog niveau. Een exacte vorm heeft het nog niet maar ik verwacht wel dat we voor het einde van dit jaar van start gaan. Hoe gaaf is het voor jonge mensen om een wijncollege te krijgen van Therese Boer? Of een masterclass van een van onze topchefs? Of een workshop van een van onze partners – bijvoorbeeld,’ zegt Emmy Stoel.

50 jaar Alliance

De Alliance Gastronomique is op 9 maart 1967 opgericht door negentien Nederlandse restaurateurs. Exact vijftig jaar later bestaat de vereniging uit 37 leden in Nederland en België. Twee van hen, De Zwaan in Etten-Leur en Hostellerie De Hamert in Wellerlooi, zijn sinds de start aangesloten. Beide inmiddels met de tweede generatie.

Het jubileumjaar is donderdag 9 maart 2017 van start gegaan bij De Bokkedoorns in Overveen. De feestelijke aftrap is bijgewoond door (oud-)leden, (oud-)bestuursleden en andere prominenten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de culinaire identiteit van Nederland. Komend jaar staan tal van festiviteiten op het programma.

 

lekker #social met HorecaUITmuntend


Something is wrong.
Instagram token error.
1

Zij maken het UITmuntend


HorecaUITmuntend, UIT IN 023 & De Lekkerste Nacht

zijn weer van die overheerlijke concepten van H&L Producties


UIT IN 023

UITTIPS & ADVERTEREN

Marisa Lo Bianco
marisa@henl.nl

H&L Producties

Wateringweg 6
2031 EJ  Haarlem
023 5 42 43 32
https://henl.nl
info@henl.nl


Haarlem Culinair

Bubbles & Bites

De Lekkerste Nacht