Joris Bijdendijk: ‘Geitenbokjesdiner tijdens Pasen bij Rijks’

Bron: Misset Horeca;

Rijks in Amsterdam gaat met Pasen een Geitenbokjesdiner organiseren. Hiermee wil chef Joris Bijdendijk breken met de traditie van lamsvlees en het direct de jaarlijkse aftrap zijn van het geitenbokkenseizoen.

Chef-kok Joris Bijdendijk pleit al vaker voor consumptie van producten die uit Nederland komen, maar vaak weggegooid worden of geëxporteerd, zoals paardenvlees en dus Geitenbokjes. Samen met culinair journalist Joël Broekaert schuift de sterchef regelmatig aan bij het tv-programma De Wereld Draait Door om voor deze producten promotie te maken onder het mom: ‘Waarom eten we dit niet meer?’

‘Ook goed voor onze boeren’

Het probleem met bokjes (mannetjesgeiten) is dat ze ‘nutteloos’ zijn, omdat ze geen melk geven en het vlees niet gegeten wordt. ‘Zonde’, aldus Joris Bijdendijk, die het omschrijft als ‘lamsvlees deluxe.’ En om zijn pleidooi kracht bij te zetten, organiseert Rijks Restaurant nu op zondag 16 april het Geitenbokjesdiner.
Volgens de chef-kok is het ‘goed voor onze boeren, die de export van bokjes niet meer hoeven te bekostigen en beter voor ons vlees bewustzijn. Want als we toch vlees blijven eten, dan liever vlees dat we tot onze beschikking hebben.’

Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk begint zijn culinaire carrière bij Ron Blaauw Restaurant in 2004 in Amsterdam. Vijf jaar later vertrekt hij naar Brasserie Paardenburg in Oudekerk aan de Amstel waar hij als chef-kok aantreedt. In 2010 vervult hij zijn jongensdroom om in Frankrijk te werken, als hij aan de slag gaat bij Jardin des Sens in Montpellier. Zijn mentor Ron Blaauw haalt hem in 2012 terug naar Nederland, waar hij executive chef wordt bij Bridges, waar hij een Michelinster weet te koken. In november 2014 stapt Bijdendijk over naar het dan splinternieuwe Rijks Restaurant om daar twee jaar later ook zijn eerste ster te ontvangen.

lekker #social met HorecaUITmuntend


Something is wrong.
Instagram token error.
1

Zij maken het UITmuntend


HorecaUITmuntend, UIT IN 023 & De Lekkerste Nacht

zijn weer van die overheerlijke concepten van H&L Producties


UIT IN 023

UITTIPS & ADVERTEREN

Marisa Lo Bianco
marisa@henl.nl

H&L Producties

Wateringweg 6
2031 EJ  Haarlem
023 5 42 43 32
https://henl.nl
info@henl.nl


Haarlem Culinair

Bubbles & Bites

De Lekkerste Nacht