‘Vakkrachten in de horeca krijgen droge boterham met deze cao’

Bron: Misset Horeca

FNV Horeca reageert op de nieuwe cao voor de horeca. ‘De afspraken die KHN en CNV Vakmensen hebben gemaakt zijn niet goed voor de hardwerkende horecamedewerkers en de gehele branche. Met maar 1% loonsverhoging per jaar doe je de mensen in deze sector te kort.’

Marco Bouma, sectorbestuurder FNV Horeca: ‘Deze horeca cao voegt totaal niks toe aan de oplossing van de enorme problemen in de sector. Het imago verbetert er niet mee en het is niet goed voor het aantrekken van nieuw personeel en behouden van huidige medewerkers.’

‘Ervaren medewerkers krijgen een droge boterham’

Bouma legt uit: ‘Een groot deel van de horecamedewerkers zal in 2018 en 2019 alleen een loonsverhoging van 1% per jaar tegemoet zien komen. Hiermee ontstaat een nog verdere koopkrachtdaling, terwijl de koopkracht vanaf 2000 al met 9 procent is gedaald voor horecamedewerkers. Bovendien is de inflatiecorrectie alleen van toepassing voor de laagst betaalden, op jonge vakkrachten en nieuwe instromers. Alleen zij zullen profiteren van een totale verhoging van 2,3%.’

Een verhoging van 3,5% per jaar voor alle horecamedewerkers, waarmee de koopkracht verbetert, was de inzet van FNV Horceca. ‘De financiële situatie in de horeca staat dit ook toe. De omzetten in de horeca stijgen al jaren achtereen. Belangrijke instanties, zoals de Nederlandsche Bank en VNO-NCW, roepen dat en geven aan dat een fikse loonsverhoging in de horeca gemakkelijk mogelijk is.’

Veranderingen

  • Overurentoeslag
    De oude cao kende een overurentoeslag van 150% op het uurloon vanaf 2184 uur (gemiddeld 42 uur per week).
    ‘We weten uit onderzoeken dat veel medewerkers grote buffers aan overuren hebben opgebouwd. Zeker nu het grote personeelstekort meer vraagt van de bestaande medewerkers. In de toekomst lijkt een personeelstekort niet opgelost.’ FNV Horeca had voorgesteld om overuren vanaf 1.976 uur te belonen met een toeslag van 150% als stimulans om de branche aantrekkelijker te maken.
  • Geen feestdagencompensatie
    ‘Ben je nog geen vakkracht, dan ontvang je geen feestdagencompensatie. Dat betekent dat specifieke groepen medewerkers, waaronder studenten, stagiaires, leerlingen en nieuwe instromers niet in aanmerking komen voor een feestdagencompensatie. En dat is gek. Het is juist deze groep die een belangrijke bijdrage levert aan de continuïteit van de sector. Deze groep vangt de piekdruktes op en bestaat uit potentiële toppers die de toekomst van de branche moeten bepalen.’
  •  5 mei geen feestdag
    De AVR heeft 5 mei niet als feestdag opgenomen in haar feestdagenbepaling. ‘De oude cao kent 5 mei als feestdag in lustrumjaren.’

lekker #social met HorecaUITmuntend


Something is wrong.
Instagram token error.
1

Zij maken het UITmuntend


HorecaUITmuntend, UIT IN 023 & De Lekkerste Nacht

zijn weer van die overheerlijke concepten van H&L Producties


UIT IN 023

UITTIPS & ADVERTEREN

Kiek Berger
kiek.berger@horecauitmuntend.nl

H&L Producties

Wateringweg 6
2031 EJ  Haarlem
023 5 42 43 32
https://henl.nl
info@henl.nl


Haarlem Culinair

Bubbles & Bites

De Lekkerste Nacht